Storforsen 2017

Storforsen 4-6 juli 2017

ILCO lokalförenings 3 dagarsresa till Storforsen!

Skellefteå lokalförening ordnade en mycket trevlig tredagars resa till Norrbotten. Majlis och Martin stod för arrangemanget. Nisse var vår chaufför som lotsade oss runt till Storforsen!

Dag 1

Vi stannade i Älvsbyn för att besöka mackmuseet med allt som rör bensinmacksrelaterade prylar. Caltex, BP, Esso, Nynäs och Koppartrans. Vi checkade in på Storforsens Hotell som ligger intill Storforsen en fors med vattenfall, genomsnittliga vattenflöde på 250 m3/sek och fallhöjd på 60 m. Den är Europas största oreglerade fors där sammanlagda längden på hela forsen, från start till slut, är 5 km med en total fallhöjd på 82 m.

 

Dag 2

Vi besökte Jokkmokks Tenn och Samemuseet där vi fick guidade turer. Sedan vidare till Vuollerim, Artic Cirele Gateway och sen mot Hards. Stannade till vid Polcirkeln. Färden gick vidare till Hardas. På kvällen samlades vi alla för att inta en god middag.

     


Dag 3

Resan bar iväg till Arvidsjaur och vi besökte den anrika kyrkan som byggdes under Kunung Oskar II regering, färdigbyggd 1902. Vi besökte Lappstaden, då vägen till kyrkan var lång så byggdes kåtor för övernattning för dom som kom långt borta. Färden gick vidare till Sagabiografen då kommer man tillbaks i tiden, ca. 50 år. Längst bak i salongen står en gammal vedkamin. Den som först kom till biografen började elda i kaminen och fick fribiljett till filmen…