Medlemsresa till Jokkmokk

Medlemsresa till Jokkmokk

Medlemsresa till Laxholmen och Jokkmokk den 29 juli 2012.

Resan gick med buss och startade i Luleå kl. 8.00. Första stoppet gjorde vi i Edefors och besökte Laxholmen som är ett gammalt och känt laxfiskeställe. Laxholmen ligger vackert i Luleå älv. Där hade Edefors hembygdsförening gjort i ordning kaffe, te och laxsmörgås alt. renstekssmörgås. Tyvärr så utbröt det ett ordentligt åskväder med regn precis då vi kommit fram, så fikat fick vi inta i en byggnad där de bl. a visar informationsfilmer.

Hembygdsföreningens ordförande Ingrid Bergman berättade om Laxforsens historia och om lax som fångats där i så stora mängder att de skapade rikedomar som räckte till att bygga upp bl.a. Luleå stad. Vi fick se gamla filmer från laxfisket och hur det såg ut innan Edeforsen förändrades av vattenfallsbygget under 1960-talet.

I Jokkmokk möttes vi av vår guide Rigmor Hulth. Vi började med att se den nygamla träkyrkan. En gammal träkyrka som samerna hade. Den har brunnit ner två gånger och byggts upp igen. En fin liten kyrka där det fortfarande hålls gudstjänster, dop, bröllop mm.

Lunchen åt vi på kulturhuset "Gamla Apoteket" i Jokkmokk. En gammal och väl bevarad byggnad. Husets historia och nuvarande verksamhet berättades av kulturhusets chef. Där fanns en del hantverkare som hade utställning och sålde sina produkter.

Vi besökte också Jokkmokks Tenn. Där fick vi vara med från det man smälte tennet och hela processen fram till färdig produkt. De tecken och ornamenteringar som finns på föremålen har sina rötter i den samiska mytologin och religionen.

Vi åkte därefter till Svenskt Fjäll och Ajtte samemuseum. Där möter man samekulturen. Det berättas om Sápmi, om landet och folket, en berättelse om att leva och överleva i ett krävande landskap. Ett stort och fint museum där det hade behövts mer tid för att se allt.

Dagen avslutades med kaffe, te och smörgås. Trötta och fyllda med upplevelser steg vi på bussen och återvände till Luleå.