Medlemsmöte i Storforsen

Medlemsmöte i Storforsen

ILCO Norrbottens län har haft medlemsmöte i Storforsen 8-9 december 2012. Medlemsmötet bjöd på både information och trevligheter.

Storforsen, Älvens pärla, ligger I Älvsbyns kommun i Norrbotten. Storforsen är Europas största obundna fors. Fallsträckan är 5 kilometer och fallhöjden 82 meter. Storforsen har fascinerat många människor under lång tid och för artisten Lasse Berghagen blev det kärlek vid första ögonkastet och han är Storforsens ambassadör. Det är mäktigt att se forsen en vinterdag frusen och insvept i vitt!

Ett stort antal medlemmar kom för att lyssna på föreläsare, äta ett gott julbord och få den fina julstämning som Storforsen erbjuder.

Syftet med medlemsträffen är att stötta, informera och utbyta erfarenheter i gruppen, medlemmar emellan.

Medlemsträffen började med lunch på lördagen.

Anette Burström, från företaget Calm and Beauty, föreläste om energihöjande och positivt tänkande. Hennes arbete som legitimerad sjukgymnast är att göra bedömningar, förebygga ohälsa, behandla och hitta verktyg till att må så bra som möjligt. Hon förmedlade också hur viktigt det är att börja dagen med att vara glad och därigenom ge ett positivt intryck.

Efter kaffet kom Pia Ahlden, från företaget Coloplast, hon presenterade deras produkter och svarade på medlemmarnas frågor. Hon berättade att Coloplast flyttat delar av sin tillverkning till Ungern.

På kvällen avnjöts stort julbord i hotellets restaurang. I kapellet kunde de som önskade lyssna på julmusik. På hotellet bjöds underhållning i form av dans, för de som ville.

Efter frukosten på söndag började vi med ILCO-information. Gerd visade produkter från andra företag och medlemmarna erhöll en kasse med informationsmaterial och prover.

Jimmy Stenman visade ett vackert bildspel och berättade om Storforsens historia. Forsen var från början ca 400 meter bred men för att det skulle bli lättare att forsla timmer i forsen så byggdes träkistor för att vattenföringen skulle bli bättre. Detta påbörjades 1860. Forsen är nu hälften så bred som den var innan. Det är stora mängder vatten, ca 250 m³/sek som forsar ner i Piteälven. Den totala fallhöjden är 82 meter. Forsen blev naturreservat 1971 och gamla stall, bodar och kojor flyttades dit för att visa skogens betydelse. Storforsen besöks av ca 150 000 personer under sommaren. Förutom själva forsen kan man se "Döda fallet", jättegrytor och raviner med sällsynta växter.

Efter den avslutande lunchen fanns möjlighet för deltagarna att besöka den årliga julmarknaden.