Tankar och fakta kring graviditet

Tankar och fakta kring graviditet

När man har en kronisk mag-tarmsjukdom, har stomi eller har genomgått en operation i mag-tarmkanalen och börjar tänka på att skaffa barn så finns det många frågor.

Är min sjukdom ärftlig? Är det rätt att skaffa barn trots att min sjukdom är ärftlig? Hur påverkas min kropp av en graviditet? Har jag svårare att bli gravid på grund av att jag har stomi/reservoar eller har andra besvär från tarmkanal eller urinvägar? Vad händer om jag får ett skov under graviditeten?

Vi har inte svar på alla dessa frågor, men vi kan bidra med lite fakta. Frågorna ska man givetvis ställa till en läkare, men innan man kommit så långt i funderingarna kan det vara skönt med lite information. Vi försöker hålla oss ganska allmänt, men tyvärr blir den största delen av texten riktad till kvinnan.

Inför graviditet

Innan man skaffar barn kan det vara bra att ta reda på om sjukdomen man har är ärftlig (exempelvis FAP och en del koloncancer är det) och hur sjukdomen påverkas av en graviditet.

Om man har en ärftlig sjukdom kan det vara bra att fundera på hur man ställer sig till att barnet kan ärva sjukdomen. Det finns olika sätt att med hjälp av sjukvården minska risken att få ett sjukt barn (exempelvis Preimplantorisk Genetisk Diagnostik, PGD) och det kan vara värt att diskutera med sin partner.

Ät bra

För oss med mag-tarmdiagnoser är det ju alltid lite krångligare med maten eftersom vi inte äter allting, men inför en graviditet så är det viktigare än någonsin att äta bra. Ät riktig mat. Tre balanserade mål om dagen och fem mål frukt eller grönsaker per dag. Det är den "vanliga" rekommendationen. Den får man ju ta och göra om till sin egen. Oftast går den ju att följa, men istället för tre balanserade mål kanske det blir fem eller sex. Vad gäller frukt och grönsaker så gäller det ju att hitta frukt/grönsaker man kan äta. Tror man att man inte får i sig tillräckligt med vitaminer och mineraler på grund av att man inte kan äta så mycket frukt till exempel så får man kontakta sin läkare eller dietist för råd om hur man ska göra. Det finns ju möjlighet att få i sig vitaminer och mineraler i tablettform eller via injektioner, men det bästa är ju alltid att få i sig dem med maten.

De tre mest väsentliga näringsämnena att få i sig vid och inför en graviditet är kalcium, järn och folsyra. Om man har en kronisk sjukdom eller om man av annan anledning har genomgått en operation i mag-tarmkanalen kan det vara bra att kolla upp olika värden i blodet (till exempel järn och b-vitamin) för att en brist kan göra det svårare att bli gravid eller påverka barnet negativt. Det är även viktigt att försöka uppnå och bibehålla en normalvikt då både över- och undervikt kan ha betydelse för en eventuell graviditet. Vissa kanske kan behöva hjälp i form av näringsdrycker eller liknande för att uppnå normalvikt. Observera att drastiskt ändra sin vikt under pågående graviditet kan vara skadligt.

Bra kondition

Att vara i bra kondition är alltid bra, men inför och under en graviditet är det extra bra. Bra kondition inför graviditeten gör det lättare att bli med barn och under graviditeten gör det graviditeten och förlossningen lättare.

Kolla över dina vaccinationer

Innan du blir gravid kan det vara bra att kontrollera dina vaccinationer. Exempel på sjukdomar som är bra att vara vaccinerad mot innan en graviditet är röda hund, vattkoppor, stelkramp och hepatit B.

Hur påverkas min kropp?

Det är viktigt att man innan en graviditet tar reda på hur den kan påverka kroppen och eventuellt sjukdom, stomi/resevoar eller liknande. Vissa operationsmetoder innebär att det kan vara svårare att bli gravid medan andra inte ska påverka alls. Anledningen till att vissa operationsmetoder kan påverka fertiliteten är, att kvinnan kan få sammanväxningar runt äggstockar. Vissa operationsmetoder kan även påverka förlossningen. Vid exempelvis bäckenreservoar rekommenderas ibland kejsarsnitt för att skydda reservoaren. Detta är ju något man oftast får ta ställning till själv, men det kan vara bra att ha i tanken redan när man planerar graviditeten. Beroende på hur lång tid som förflutit sedan operation kan en graviditet betyda stor påfrestning på operationsärr och eventuellt öka risken för bråck.