”Hur många fler liv ska förloras i väntan på screening?”

Allmän screening av tjock- och ändtarmscancer skulle spara 300 liv per år, så vad väntar vi på? frågar fyra debattörer. Bo Karlsson, förbundsordförande ILCO Tarm- uro- och stomiförbundet. Roger Henriksson, chef Regionalt Cancercentrum Stockholm-Gotland. Annika Sjövall, docent och överläkare, Karolinska universitetssjukhuset. Maria Albertsson, professor och onkolog vid Universitets­sjukhuset i Linköping.

Att få brösten undersökta och röntgade regelbundet för att upptäcka bröstcancer är en självklarhet. Ingen ifrågasätter att alla kvinnor i Sverige erbjuds mammo­grafi, en enkel undersökning som sedan den kom igång för cirka 30 år sedan har räddat tusentals liv genom att bröstcancer har upptäckts i ett tidigt skede.

När det gäller tarmcancer, som drabbar 6 000 svenskar varje år och som är den näst mest dödliga cancerformen i Sverige, finns motsvarande under­söknings­metoder tillgängliga för att upptäcka eventuell cancer tidigt. Men det går trögt att införa sådan allmän provtagning, trots att Social­styrelsen redan 2013 slog fast:

”Ett nationellt screeningprogram beräknas minska dödlig­heten i tjock- och ändtarmscancer med 15 procent eftersom pro­gnosen är mycket god om sjuk­domen upptäcks tidigt. Det innebär att sjukvården skulle kunna rädda ungefär 300 liv varje år.”
Hela debattartikeln.

Annonser. Klicka på annons för att komma till företagets hemsida.

Capero Medical AB
Hollister
Coloplast
Mediplast