Svenska sjukvården inte längre av världsklass

Publicerad DN debatt 2013-07-24 00:05
Stora brister. DN:s reportage i går om en missad diagnos på ett cancersjukt barn är bara en i raden av larmrapporter. Om svensk sjukvård ska komma upp i den världsklass som socialminister Göran Hägglund tror att vi har i dag, måste han reagera på den här typen av händelser, skriver Hugo Lagercrantz.
DN rapporterade på tisdagen, den 23 juli, om en fyraåring med leukemi, vars diagnos missades på en vårdcentral i Stockholms västerort. Hennes föräldrar hade sökt flera gånger med flickan på grund av hennes långvariga symtom, men hon skickades ändå hem efter varje besök. Att missa en dödlig sjukdom på detta sätt skall inte hända i dag. Risken borde vara lika liten som att ett trafikflygplan störtar på Bromma flygplats.
Men brister inom barnsjukvården, BB-kris, ständiga överbeläggningar, sjuksköterskebrist och så Marciej Zarembas förödande kritik av sjukvårdens styrsystem tycks inte bekomma sjukvårdsministern Göran Hägglund. Han berörde knappt dessa problem i sitt tal vid Almedalen. Det var med stor besvikelse man hörde den trevlige ministern avfärda det så kallade läkarupproret i Rapport den 20 juni. Han påstod att Sverige är bäst eller bland de bästa oavsett vad man mäter inom sjukvården.
Den svenska sjukvården är inte världsbäst.

Svenska sjukvården inte världsbäst (PDF-dokument, 129 kB)

Annonser. Klicka på annons för att komma till företagets hemsida.

Coloplast
Ynolens
Dansac
Coloplast 2
Hollister