Länsföreningens 50-årsjubileum

ILCO jönköpings 1967-2017 = 50 år

JönköpingsLänsföreningen firade 50 år på resturang Vyn i Jönköping.

Det kom ett 35-tal till festen. Vi hälsades välkomna, med kaffe smörgåsar, efter så presenterade styrelsen sig.

Kanslichefen från HSO Lars Vinborg pratade om deras arbete, mycket intressant.

Tore Öberg och Lennart Jöråker berättade historia, 1967 bilda en lokalkrets av Ilco Smålands-kretsen den bestod av Jönköpings, Kalmars och Kronobergs län.

Stomimottagningen i Jönköping öppnades officiellt 1978.

En god middag serverades lax och potatis till dessert var det brylépudding, mycket gott.

Två stomiterapefter Marianne Josefsson och Mona Karlsson var bland dom första terapeut i landet Det fanns inte så mycket förband på den tiden så dom fick hitta på det bästa man kunde göra. Det fanns mycket rolig episoder genom åren, ett axplock kommer här.

En gammal farbror ringde och klagade över diarré. Jag rådde honom att dricka svagt te och äta lättsmält mat i några drar. En vecka senare hörde han av sig och talade om att han nu var bra igen och det tack vare dietmaten. Jag frågade vad han ätit och han svarade blod-palt och stekt fläsk.

En dag ringde kirurgmottagningen De trodde nog att jag kunde trolla! Så här löd samtalet: Vi har en patient här, som är alldeles röd och hudlöss runt stomin. Kan du komma på sedanen för det står en taxi och väntar och patienten måste passa färjan till Visingsö.

Läkarna var inte alltid så mycket bättre. En remiss löd så hör ”Ovanstående patient har en mycket gammalmodig stomi. Kan stomisten hjälpa honom att få en modernare”. Att det gällde stomibandaget framgick då inte.

När Marianne slutade så började Mona Karlsson det var intressant höra vad dom varit om, under sina år som stomi sjuksköterskor.

Efter det så var det underhållning, ett glatt par från Vegby spelade dragspel och sjöng, drog en vits emellan, dom var mycket bra. Sedan var kaffe och tårta. Marie Steen från förbundsstyrelsen, berättade om deras arbete, hon berättade om dom tuffa för hällande som är i Östeuropa och Afrika. I många öststater är det förbud att ha organisationer. Så någon stomi organisation finns inte där.

Inbjudan med program finns till höge för att ladda ner!

Annonser. Klicka på annons för att komma till företagets hemsida.

Coloplast 2
Hollister
B Braun
Ynolens